De reis van Trein 4

De originele Trein 4 was de stoomtrein van Maastricht naar Amsterdam. Deze was in Maastricht vertrokken met negen wagons en een locomotief. Onder de wagons behoorden een bagagewagen, een postrijtuig en een restauratiewagen. Uiteraard had de locomotief een tender achter zich voor de brandstof.

In Eindhoven aangekomen kreeg Trein 4 er drie passagierswagons en een bagagewagen bij. Met dertien wagons in totaal, getrokken door dezelfde locomotief werd de reis voortgezet richting Den Bosch.

Tussenstop in Boxtel

Na het wisselen van de locomotief en machinisten in Boxtel, kwam Trein 4 met twee minuten vertraging om 3.29 uur in Den Bosch aan. Daar stonden de twee koninklijke rijtuigen en een bagagewagen klaar om aan te worden gekoppeld. Zes minuten later, om 3.35 uur (Amsterdamse Tijd) vertrok de trein met zestien wagons naar Utrecht. De trein had op dat moment een lengte van iets meer dan 300 meter. Een minuut achter deze trein reed een losse locomotief uit Tilburg.

> De samenstelling van Trein 4

Extra schouw van de spoorlijn

Op voorhand was de gehele spoorlijn tussen Den Bosch en Utrecht extra geschouwd. Reden was dat de Koningin in de trein zat. De wegwerkers hadden met het warme weer speciaal aandacht voor uitzetting van de rails. De voegen tussen spoorrails bij Houten bevatte nog ruimte constateerde een opzichter, dus de trein kon veilig passeren.

Het station van Geldermalsen werd om 3.55 uur gepasseerd. Uit verklaringen van de ooggetuigen was het een normale reis en vertoonde de trein geen mankementen. Vanwege de warmte hadden de passagiers de raampjes opengedaan. Er was regen met onweer onderweg en de zon begon langzaam achter de bewolking te verdwijnen.

Om 4.10 uur passeerde de trein het station van Schalkwijk. De telegrafist zag de trein passeren en merkte niets vreemds op aan de trein. In de volgende minuut zou de trein ontsporen.

In september 2018 is in het blad Het Kromme-Rijngebied een artikel van 27 pagina’s verschenen over 150 jaar Staatslijn H. U kunt deze uitgave downloaden.