Inspectie Koningin Wilhelmina

Honderd jaar geleden lag Nederland aan de voeten van de jonge koningin Wilhelmina. Queen Pretty Face noemden Amerikaanse kranten haar. Zij was de enig overgebleven vertegenwoordiger van het huis van Oranje. Wilhelmina was pas achttien jaar toen zij in 1898 de troon besteeg.

In 1917 was de koningin op inspectie bij diverse legereenheden. Vanwege de oorlog tussen onze buurlanden, waren in het hele land militairen gemobiliseerd.

Aankomst in ’s Hertogenbosch

Op woensdag 6 juni 1917 om 9.47 uur kwam koningin Wilhelmina met haar staf aan in ‘s-Hertogenbosch. Hier werd ze ontvangen door de burgemeester en enkele hogere militairen. Daarna bezocht ze te paard de militaire oefeningen op de Vughtse heide.

Koningin Wilhelmina op een tijdelijk gebouwde brug
Scan ontvangen van Theo Kemmeren

Rond half een keerde ze terug naar haar salonwagen in ‘s-Hertogenbosch om de lunch te gebruiken. In de middag van de 6e juni werden in Hedel, Zaltbommel en Gameren legereenheden bezocht.

Overnachting in eigen treinstel

In de avond dineerde ze samen met de Commissaris der Koningin in haar eigen trein, die toen in Vught stond. Ze had daarvoor een restauratiewagon tot haar beschikking. Na het diner werd de burgemeester van Vught ontboden. Hierna bracht ze onverwacht bezoek aan een boerderij. Ze sliep die nacht in haar salonrijtuig.

7 juni 1917

Het was deze donderdag een prachtige dag. In de ochtend bracht de koningin bezoek aan de Drunense heide. Hier woonde ze een militaire oefening bij, waarna de inspectie ten einde was. Na de lunch keerde ze terug naar Den Haag.

Zoals gebruikelijk werden de koninklijke wagons achter een bestaande trein gekoppeld. Hiervoor werd gekozen voor Trein 4, de sneltrein van Maastricht naar Amsterdam. Om 3.35 uur (Amsterdamse Tijd) vertrok deze trein richting Utrecht.

In september 2018 is in het blad Het Kromme-Rijngebied een artikel van 27 pagina’s verschenen over 150 jaar Staatslijn H. U kunt deze uitgave downloaden.