De media in 1917

De media duikt direct na de ontsporing op het ongeval. Een fotograaf die meereisde met de trein, weet na 5 minuten een foto te maken. Volgens eigen zeggen was dit na anderhalve minuut, maar dat klopt niet met de verklaringen ooggetuigen. Deze foto wordt gepubliceerd in het tijdschrift ‘Het Leven geillustreerd’. Een andere fotograaf van dit tijdschrift arriveert binnen een uur na het ongeluk en schiet diverse foto’s van de drie gekantelde wagons.

Krant nieuwsbron nummer 1

De krant is in die tijd het nieuwsmedium. Vrijwel alle kranten in Nederland besteden aandacht aan het ongeluk. Diverse kranten gaan er uitgebreider op in. Dat doet o.a. het Utrechts Nieuwsblad, De Telegraaf en de volgende dag Het Centrum.

De andere kranten lijken vooral hun informatie over te nemen van deze bronnen. Wanneer in augustus in Den Haag de openbare verhoren zijn naar de oorzaak van deze ontsporing, zien we dat vooral de Haagse Courant uitpakt. Met enige vertraging volgen de kranten in Suriname en Indonesië.

Op 8 juni 1917 worden filmopnames gemaakt. Dat dit de volgende dag is blijkt uit de zonnestand. Voor 25 cent konden deze beelden worden bekeken in de bioscoop. Via kranten werd ervoor geadverteerd.

Media in 1917 over de spoorwegramp in Houten

Direct na het ongeluk was er aandacht voor het spoorongeluk. In augustus leefde de aandacht weer op toen de openbare verhoren begonnen. Vlak na de kerst van 1917 kwam de conclusie naar buiten en volgde opnieuw publiciteit.

De publiciteit in de dagen na het ongeval is voor een groot deel betrouwbaar. De Telegraaf noteert verslagen van ooggetuigen. De andere kranten houden het bij feiten. Het aantal slachtoffers is in eerste instantie te hoog ingeschat. De verslaggever van Het Centrum corrigeert dit de volgende dag al snel. Vrijwel geen enkele krant weet een goede beschrijving van de trein en welke wagons zijn omgeslagen te geven. De rol van de Koningin wordt geroemd.

In september 2018 is in het blad Het Kromme-Rijngebied een artikel van 27 pagina’s verschenen over 150 jaar Staatslijn H. U kunt deze uitgave downloaden.