Herstel spoorlijn

Om 10.45 uur op 7 juni is het spoor naar Den Bosch hersteld. Treinen rijden stapvoets langs de ontspoorde trein. In 6,5 uur na de ontsporing is er een verbinding via enkelspoor mogelijk.

Vrijdag 8 juni

Vrijdag schijnt de zon en loopt de temperatuur op tot ruim 27 graden. Er worden filmopnames gemaakt, waardoor de eerste filmbeelden uit Houten een feit zijn. Aan de stand van de zon te zien, zijn de opnames rond het middaguur gemaakt. Ook is op onderstaande beelden zichtbaar dat het spoor richting Den Bosch in gebruik is. De filmbeelden worden gebruikt om zo snel mogelijk in de bioscoopjournaals te tonen.

Zaterdag 9 juni

Op zaterdag is het afgekoeld. Die dag wordt het maximaal 19 graden. Onderstaande foto is vermoedelijk deze ochtend gemaakt. De nevel op de achtergrond is het gevolg van de  nacht in combinatie met de hogere vochtigheidsgraad (88% gemiddeld). Ook is er geen schaduw zichtbaar, want de zon scheen deze zaterdag niet echt.

Collectie spoorwegmuseum

De foto is gemaakt vanaf het spoorwachtershuisje 9. De treinwagons die makkelijk zijn te verwijderen, waren weggesleept. Slechts vijf wagons zijn nog aanwezig. Op de voorgrond zien we het postrijtuig L 112 met daarachter de passagierswagon AB 823. De drie wagons C 887, AB 803 en D618 zijn nog niet geruimd. De telegraafpalen zijn wel hersteld.

Zondag 10 juni

In de middag om 2.30 uur wordt de laatste ontspoorde wagon op de rails gezet. Daarna wordt gewerkt aan het herstel van de rails.

Maandag 11 juni

Op maandag wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ontsporing. Daarnaast worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd aan het herstellen van de rails en komt het treinverkeer richting Utrecht op gang.

In september 2018 is in het blad Het Kromme-Rijngebied een artikel van 27 pagina’s verschenen over 150 jaar Staatslijn H. U kunt deze uitgave bestellen op de website van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek