De avond

In het begin van de avond volgt intensief berichtenverkeer tussen Den Bosch, Utrecht en Houten om het treinverkeer te herordenen. Zo worden de goederentreinen stil gelegd en rijden de passagierstreinen zoveel mogelijk om.

Het weer slaat om. Het regent en de donder en bliksemflitsen zijn nabij.

Rond zes uur komt er vanuit Utrecht een tweede hulptrein aan op de plek van het ongeluk Deze gaat zich bezighouden met het vrijmaken van de spoorbaan richting Den Bosch.

Het weer is ondertussen omgeslagen. Het regent, maar de zwaarste onweersbuien trekken langs. Wel is er soms bliksem in de lucht en is de donder te horen.

Eerste wagons geborgen

Volgtrein 4526 helpt mee om de laatste twee wagons (SS/HSM 2 en de bagagerijtuig D326) van de trein naar Schalkwijk af te voeren. Wanneer om 7.50 uur de werkwagen uit Tilburg arriveert, kan worden begonnen om van twee kanten de ravage op te ruimen .

MInister Lely

Bovenstaande foto is rond 8 uur Amsterdamse Tijd gemaakt. Minister Lely is aangekomen en de werktrein uit Tilburg ook. De laatste twee wagons zijn al afgevoerd richting Station Schalkwijk. (Collectie spoorwegmuseum)

Militaire bewaking

Tussen 7 en 8 uur arriveert uit Utrecht een detachement van 38 militairen om de bewaking in te stellen en te helpen met het overladen van de goederen. Later op de avond komen er militairen die tot de volgende dag 12.30 uur aanwezig blijven.

Ook de burgemeester van Houten, J. Waller is ter plaatse en hetzelfde geldt voor minister Lely die rond 8 uur arriveert. De minister heeft rechter-commissaris en de Officier van Justitie, een griffier en twee hoofdingenieurs meegenomen (zie foto hierboven).

Een deel van de passagierstreinen rijdt ’s avonds tot de plaats van het ongeval, waarna de passagiers langs de ontspoorde trein lopen om daar over te stappen op een andere trein. Andersom gebeurt precies hetzelfde.

Om 10.45 uur Amsterdamse Tijd is het opgaande spoor (richting ’s Hertogenbosch) weer beschikbaar.

In september 2018 is in het blad Het Kromme-Rijngebied een artikel van 27 pagina’s verschenen over 150 jaar Staatslijn H. U kunt deze uitgave downloaden.